Jumaat, 11 Mac 2011

SenYum tAk pErlU kaTa aPa-ApA

Di hari jumaat yang hujannya turun rintik-rintik hari ini, aku ingin berpesan kepada sahabat semua.. bersabarlah. Kerana sabar itu banyak kelebihannya. Semua ujian atau dugaan itu pasti ade hikmah disebaliknya.

Macam aku hari ni. Pagi-pagi lagi da diduga dengan suatu cobaan yang aku anggap pemangkin aku untuk terus belajar bersungguh-sungguh demi mase hadapan yang cerah walaupon tanpa bantuan spotlight mahupon lilin pembakar diri.

First kelas pagi tadi lecturer aku cakap peluang nak sambung master banyak . Biasiswa untuk sambung master kat overseas pun berlambak. Lagi-lagi kat australia yang terkenal dengan tempe gorengnye. Yeke?hahaha..

Lepas kelas, perut aku bermarhaban yang menandakan die lapo. So aku terus ke kedai kecik kat fakulti aku yang namanya aku memang tak tau sampai hari ni. Sesampainya aku kat sane, member aku telah mengajukan satu soalan yang agak simple kat makcik kedai tu...

member aku : makcik, sandwich ni 1 bape?


makcik toke kedai : seringgit tujuh..

Lepas tu member aku pandang kat aku untuk mendapat persetujuan bersama. Aku pulak dengan sempoinya menjawab...


nik lan : singgit dapat tujuh..harharhar *aku dengan member aku gelak*

dengan tak semene-mene, ade makcik lain yang bajet hebat pulak mencelah


makcik yang hebat : ni belajar kat mane ni?

SENTAPHATIMAKNAK!!!!!
then, die sambung lagi..

makcik yang hebat : kate da belajar kat universiti...

hati kecil aku berkata..aku gurau je la tadi makcik yang bajet hebat...
~~~tetiba aku berkhayal~~~makcik toke kedai tu menghulurkan aku pisau dan berkata,"nah, amek ni dan bunuhlah beliau"...aku jawab,"tidak mengapalah makcik toke kedai, biarlah saya menggunakan pisau yang tajam lagi berkilau ini untuk mencincang-cincang makcik yang bajet hebat ini sedikit demi sedikit, kemudian saya campakkan separuh daripada bahagian-bahagian badan beliau di dalam loji taik..biarlah loji itu menjadi kuburnya..separuh lagi saya akan sedekahkan kat mane-mane kontraktor untuk buat tambak jalan...dan biarlah kuburnya dipijak-pijak oleh orang yang lalu kat situ.."...makcik toke kedai tu jawab balik,"bagus-bagus! macam ni la mahasiswa yang kita nak..hebat, kreatif, dan pandai berfikir"...aku dan makcik toke kedai ketawa riang...

buat pengetahuan makcik yang hebat tu..aku adalah mahasiswa yang hebat jugak..kalo tak caya meh aku tunjukkan ciri-ciri aku sebagai seorang mahasiswa yang berjaya
*gambar pagi tadi
bukan dari abang google ok

-pertame, aku berkaca mata menunjukkan aku ni seorang yang rajin dan intelek.*walaupun spec pinjam*

-kedua, aku makan ikan keli sampai tinggal tulang maknanya aku seorang mahasiswa yang tidak suka
 membazir..samada dari segi makanan mahupon waktu. Masa itu ibarat pedang...Masa itu emas...Masa itu
 wang..

-ketiga, aku minum air kosong menandakan aku ni mahasiswa yang berjimat dan pandai menguruskan
 kewangan sendiri.

-keempat, berbaju kuning melambangkan warna diraja.

-kelima, senyum maknanya pemurah..senyuman itu sedekah


haa..sekarang awak da nampak da wahai makcik yang hebat? jangan sampai tulang awak jadi seperti tulang ikan keli itu ya
terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata tulang ikan keli jadinya...

30 ulasan:

Faiz Tapit berkata...

bapak semat!
kah3! kite bako je mak cik tu

nik lan nik mat berkata...

gua nak gurau2 je pg td... ttbe mkck tu buat hal plak

ayuematnor berkata...

menarik haha
makcik tu mmg bajet lah haha
sabo la yop

themissingikmal berkata...

stail lah!
mesti best kalo aku ada kat sane..boleh saun makcik tuh...haha

mOoN berkata...

keh...keh..keh..lawak2...amboi mak cik tue awat garang sgt..?

Hasmiza Sobri berkata...

mak cik tu nak bermesra...

Nurul Syuhada Bt Hasri berkata...

kuikuikui..kene dgn makcik...

makcik tuh bce x blog nih???hehe

syahirah berkata...

garangnye makcik tu. bako die bako.

maisa berkata...

best tol entry kau ni.. lawak and terlalu direct..

misz molecule berkata...

hahahahaa..











xpasal2 kena sound...










kdg2 ada yg tak suke kte bgraw senda dgn org len..











jealous la katekan.heheh

Tanpa Nama berkata...

tule..bile bhati2..haha..kang da kne tu..smoga tabah mghadapi ujian dari mencik tu lg..huhu..
^___^

mr E oSk gurL berkata...

pergh...memang warna diraja....smart2...tu la sebenarnya makcik yg salah ckp....misscommunication...itula pentingnya english education...haha

intan.maisarah berkata...

mak cik hebat..
anda perlu belajar menerima mahasiswa hebat seperti kami

storyfromme berkata...

ala makcik tu, touching lebih pulak. gurau pon tak bole.

A.s.t.i.n.a berkata...

sian makcik... redha jer lah makcik..

fyna berkata...

hahahaha....siyes bebenor makcik tue...
sentap mak...




jom singgah n follow belog saya.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

cikmegipama berkata...

wahh..anak raja kah? raja gopal? haha

syada berkata...

hehehe..mcm tue punye mok cik pown ada ye~ aiyook kalo cenggitu susasusa kalo nk bermesra. :)

Muhazz Leen berkata...

makcik tu kan dh tua. mane bule bawa gurau. asik nk emo je.

n@jwamz berkata...

hahahaha klako...
mak cik tu x reti nk bergurau.. aiseh sengal je mak cik...

zazaw berkata...

kahkahkahkah
nampak kau sungguh2 nak jadi mahasiswa hebat di mata makcik tuuu
hehehe

zee ong berkata...

rasanya mak cik tu pressure ahh buat loya buruk pagi2..takpun dia PMS..mudswing ah tu. hahhaa..

| cik azeya | berkata...

makcik tu peod kot. aahaha

atiEy_[azHa] berkata...

haha . bajetnyeww mok cik tuh .

Silent berkata...

lamaaak...
makcik tu pun begurau~~~
patutnya bedal gelakkan makcik tu anggap dia raja lawak tengah begurau.
gelak sambil tunjuk-tunjuk jari penunjuk ke arah makcik tu.supaya dia sedAR gurauannya ditertawakan.:DDD

nik lan nik mat berkata...

tu mcm lg kejam je

Silent berkata...

laa....
hormatlah org tua. bila mereka melawak.ayuhlah gelak.;DDDDhaha

kamchap berkata...

kehkehkeh..lawok2..ayat yg diberi amat direct dari hati without going thru any sistem penapisan..haha..kalo mokcik tuh bace,kompom mnitik air mate beliau..haha

Fathin Kogi Suhaira berkata...

hehe..sempoii...

khaleeda :) berkata...

macam kenal saudara atas tuh :)
hehe ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...