Sabtu, 16 April 2011

baHasA mELaYu adALaH baHasA aKu


Dulu kita pernah digemparkan isu bahasa melayu oleh si botak ni atau nama panjangnya syarifah amani..da macam firaun da aku tengok ko..menurut si botak ni dia sangat bodoh,bengap dan bahlul bile die cakap bahasa melayu..atau dalam bahasa omputihnya "I sound stupid when I speak Malay"...

ni Amani..eh silap..ni firaun
Sebenarnya ko memang bodoh pon..bukan mase ko tengah cakap bahasa melayu je tapi sepanjang masa..da cukup terang dan bersuluh kebengapan ko bila ko membotakkan kepala ko..rimas ke ada rambut?..aku yang lelaki ni ok je..nak tanya sikit ni..macam mana nak botak macam ko hah? aku tak pernah botak macam tu..ko pakai mesin rumput ke? ke rambut ko tersangkut kipas masa tengah tidur?

eh2..terlebih kutuk lak..tak baik kutuk mengutuk ni..berdosa..maaf amani..ke ko tak paham apa yang aku tulis ni...maklumlah "I sound stupid when I speak Malay"...huhu..ok la..aku cakap omputih ya..sorry amani*tu je yang aku reti cakap


Orang yang aku nak kutuk kaw2 sebenarnya ialah naib canselor UM..terlebih dahulu den nak mintak maap kat pelajar-pelajar UM yo, dengan ucapan " maap...maap"

Cerita die macam ni..." 14 Februari lalu apabila beliau dia menegaskan apabila pelajar membuka mulut, tiada bahasa lain yang harus keluar kecuali bahasa Inggeris di mana-mana saja dan pada bila-bila masa. Anggapan Naib Canselor amat mudah seperti budak sekolah kerana langsung tidak bercirikan ilmiah. Bercakaplah bahasa Inggeris setiap masa untuk mudah dapat pekerjaan seterusnya meningkatkan ranking UM pada peringkat dunia. 


aku dapat ayat tu masa baca berita harian atau lebih aku kenali sebagai bala harian sebab tiap-tiap hari berita pasal bala je tak sudah-sudah..ko naib canselor UM, ko pon salah satu bala jugak..ko paham tak? ke ko tak paham bahasa melayu?..ke you sound stupid when I speak Malay?

Apa-apa pon lantak ko la..ko da rendahkan martabat aku sebagai orang melayu, jangan harap aku nak kasik muka kat ko..walaupun aku berdarah jawa tapi dalam ic aku tertulis melayu..so aku nak pertahankan perkataan yang ada dalam ic aku tu..walaupun aku tak berapa bangga dengan bangsa melayu aku ni tapi aku lagi bengang dengan stetmen ko tu..ko rasa ko hebat la cakap omputih..yang lagi penting, ko rasa omputih tu rasa ko hebat ke bila ko pandai cakap omputih?

sudahlah dangkal pemikiran ko lepas tu ko perlekehkan pulak bahasa aku..kalo aku la yang jadi hakim..aku taknak ko kene buang negara..sebab da kompom-kompom la ko akan dibuang ke london, amerika dan negara-negara maju yang lain..kalo aku, aku akan hukum ko berlari-lari anak sambil berbogel ke seluruh tanah melayu aku ni sambil bercakap dalam bahasa omputih ko tu sambil disumpah seranah oleh masyarakat melayu aku dalam bahasa melayu..baru padan dengan muka ko..

Weyh, kat Jepun dan Korea tu..dorang martabatkan bahasa dorang..siap komputer, henset dan barang-barang elektronik dorang pon dalam bahasa dorang..pernah dengar tak toyota, samsung, hitachi, toshiba,mitsubishi..tu dorang yang hasilkan dan terkenal di seluruh dunia..tengok maju je negara dorang..lagi maju dari negara kita ni yang agak kemunduran bukan je dari segi teknologi tapi banyak aspek lagi..sedar la diri tu sikit k

Kalo da tau kita ni bodoh..belajar..tapi bukan terus pakai bahasa omputih..tu lagi membodohkan ko..pakai la bahasa yang ko paham..yang penting ilmu tu bukan bahasa tu..tak tercatat pun dalam mana-mana buku yang cakap bahasa omputih tu bahasa ilmu..dorang je yang cuba racun otak kita supaya anggap bahasa dorang tu bagus..ingat sikit dulu bahasa melayu pernah di anggap lingua franca..so bagus ke bahasa omputih ni?

bahasa arab yang menjadi bahasa Al-quran dan bahasa syurga macam mana pulak?

i mean what i said, what i wrote*eh2, tersasul plak ckp omputih

20 ulasan:

Ai Ni.. berkata...

oppss..marahnye lan..huhu

Silent berkata...

apahal kau marah sangat?
kau tahu....
kalaulah aku ni Perdana menteri aku tukar semua signboard jadik tulisan jawi!
tapi aku serahkan tanggungjawab ni pada kaulah.sebab aku malas.


baru betul.......................
patriotik.Jawi itu yang semakin dilupakan.itu tulisan asal kita tahu.

nik lan nik mat berkata...

bkn marah la..nasihat~~~
ko da bukak email lom?

jue berkata...

weeee....setuju dgn entry kamu..:)

Silent berkata...

aku terdelete la....
hantar balik

| gad1s s0ypans | berkata...

maaf ye....
gad1s p0wn x suke bila ada yg x stuju dgn b.malayu....
bg gad1s,gad1s bangga untk belajar bahasa tue.....
dan skg p0wn gad1s mngajar bahasa tue....

0wg puteh p0wn balaja b.melayu nie kan pulk kita yg asli nk merendahkan bahasa sndri.....

x suke....!!
[via s0kong nik lan]
c(:

nik lan nik mat berkata...

maceh gadis...
maceh gak jue

Faiz Tapit berkata...

bgus2... mmg bodoh je... aku pun anak jawa gak tapi reti la jugak hormat bahasa sendiri

Ular Lidi berkata...

Mara2 kat sni pon tak guna..
Memaki, mencaci, mgutuk pon tak gune wat dose kering jer..
Tak puas ati p jadi NC ker, PM ker..
Betulkan balik ape yg tak betul kat negara nih..
Mmg da teruk sgt da aku nengok..
Ni cabaran nih..
Sokong dr tepi..

nik lan nik mat berkata...

sapo la plak ular lidi ni hah..den jd PM nnt ekau la org petamo yg den cr

farah berkata...

ni mesti budak apm ni :p
dengar gak cita pasal vc tu ;p

bangga dengan bm. tapi still kena belajar bi. haisyh. apa nak buat, requirement nk kerja kat luar sana. lagi malang ada juga company nk pandai mandarin je. ok. fine. lepas ni tukar bahasa kebangsaan ke bahasa mandarin. ops. :p

Ular Lidi berkata...

watpe cari ambe...
mase tu ambe tersenyum dari jaoh je.

themissingikmal berkata...

ko boleh jadi YDP nih! hahaha

nik lan nik mat berkata...

tp sygnya ko da rampas jawatan aku...hahaha

erysweetie berkata...

VC baru ni aku tak knal. Aku suke VC mase zaman aku kat pasum 2005. Beliau berjiwa anak melayu. oh ye, aku pun jawe.

nik lan nik mat berkata...

haha..ramai jgk blogger jawa ye

Anyyss Shuhaimi berkata...

lek bro..mujur aku student utm n nc utm pun xde la smpai camni..yang penting ilmu. that's all..aku berdarah minang...ngee...

nik lan nik mat berkata...

ekau minang yo...hahaha

wanacesh berkata...

ini yg kita nak,,hehe,,aku pnh bcer kat mna tah seorang pakar bahasa nk belajar bahasa melayu tapi nmpaknya dia tak datang mesia tapi indonesia,,awat gitu? aku pon x tau hehe,,tapi aku mmg dh sakit ati dh sjk bhsa omputih dilambung tinggi ms mate n sains,mkin bengapla anak bngsa kita ni,mkin lahirla org mcm amani tu,,nmpk bodh bila ckp malay,,cis,aku rs nmpk bodoh bila botak adalah

aCu berkata...

intro duk cita pasal botak. sekali bawah psl NC UM? cet. hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...