Jumaat, 7 Januari 2011

SEnyUm kambiNg(akU seNYum EnGkau KamBing)

sebagai pendahuluan,ambillah ini sebagai bahan pencuci mata anda yang terbukti kemujarabannya setanding dengan permata hijrah.


kenape tajuk ini yang terpilih pada minggu ini?kenape gambar ini yang tersiar pada minggu ini?kenape perlu kambing bukan tenuk?kenape perlu senyum bkn sengih?...
saya tau mesti inilah soalan yang timbul dalam hati sanubari awok semua kn? xpela,utk tidak membazirkn mase lagi, dengan banggenya saya menjemput yang berhormat diri saya sendiri untuk mengulas lebih lanjut tentang apekah maksud atau cerita disebalik tajuk yang saya kemukakan pada hari ini. kita sudah maklum bahawa ramai orang putih yang mangatakan rakyat malaysia ini baik, peramah, dan berhati mulia. adakah ini kebenaran atau mitos semate2? bagi utk menjawab persoalan ini, saya dan semua krew2 saya iaitu diri saya sendiri telah turun padang untuk mentrai test "kemulian" rakyat malaysia ini. dan saya terkejut!!!!!wow!!!! rupanya memang benar kenyataan yang digembar-gemburkan oleh pihak
media barat itu adalah MITOS same skali.

kenape saye kate ia adalah mitos same sekali? sebab..pada suatu hari. saya telah berjalan2. tibe2!!!! saya ternampak seorang hamba abdi ni hendak berselisih dengan saya. dan dengan rendah hati saya pon memberi sedekah berupa senyuman yang amat manis dan ikhlas kepada die. tp malangnye die cume pandang ke tempat lain dan menganggap perkare sebentar tadi tidak pernah berlaku same sekali. xpela...dalam hati saya berbisik "mngkin die ade masalah kot".

kemudian saya meneruskan lagi perjalanan saya. tibe2!!! ade sorg lg hamba abdi ni melintas. saya pon mengulang kembali perkare yang same. dan saya amat terkejut kali ini kerane perkare yang same turut berlaku.

mungkin kamu semua nak tau kt mane la agaknye saya berjalan agaknye ye. biarlah saya berterus terang, sbnrnye saya BARUuuu je melintas di depan surau. dan mereka semua BARUuuu je keluar dr surau. dan BARUuuulah saya terfikir, rupanya mereka ni ahli syurga. maka tidaklah mereka selayaknye utk membalas senyuman mereka kembali pada sy. alangkah baik dan mulianya sifat ahli syurga ni kn? patut pon ramai yang sudah tidak mahu ke surau lagi.

maka,bersesuaianlah dengan tajuk saya pada hari ni "SEnyUm kambiNg(akU seNYum EnGkau KamBing)"

inilah golongan2 "ahli syurga":-
1. org yg br blk dr surau
2. org yang rase diri die alim sangat sampai xleh nk kwn dgn org lain
3. org yg br dpt jawatan walaupon jawatan die xdela besar sgt pon tp keje nk mrh2 je

p/s: cubelah selepas ini anda semua trai test melemparkan senyuman anda semua kepada tukang sapu sampah dan lihatlah ape reaksi beliau*. saya yakin anda pasti terkejut.

*beliau = menunjukkan kemulian

14 ulasan:

Faiz Tapit berkata...

peerrgghhhh!! padat skali!!
hahaha... bgus lan...

lan cute berkata...

trime kasih saudara faiz..hihihi

farhana_acimek3 berkata...

yupp!!btol!!..shuke entry ni~~
kecewanya aty bile org xsudi nk balaz snyuman..patutnya golongan mcmni la yg kene sudi balaz snyuman...
...
thanz pd mak cik2 cuci yg sudi blaz snyuman saya! ngee~~
Blog SaYa~~

lan cute berkata...

xpe farhana..asalkn bf awk mmbls senyuman awk kembali

themissingikmal berkata...

siyes pedas dow karangan ko...
gilakkk!!

ko terajang je ahli syurga tuh...sbb da cukop syarat kot untuk menerima kaki

Encik Tikus berkata...

kambeng oh kambeng, mbeekkkk

lan cute berkata...

aku rase bg kaki tu mcm kejam sgt je..ape kate bg tukul besi je

misz sheyla berkata...

ngaaa....pening la nengok widget tepi 2...uhuuuuuuuuu

follow

Tanpa Nama berkata...

Assalamu'alaykum..

Dulu aku pun pikir camtu gak. Lagak baik je bebudak masjid/surau ni.

Tp kan, kenal la jugak few bebduak so called "ahli syurga" yg ko cakap tu

Tp seyes weh, ada je yg baik. MashaAllah. Terkejut gak aku 1st time jumpe diorang ni.. "Wujud lg rupanye makhluk Allah yg baik camni"..

So aku cuma nak ckp, x baik la nak generalize..

X sume "ahli syurga" tu mcm yg ko cakap. Diorang pun manusia. Kut2 la time ko terlanggar dia tu dai baru kematian mak dia. Klu kite kat tempat dia, huh, camne? Allah suke kita ber sangka baik. unless ada bukti yg menagtakan sebaliknya..

Sesama kita saling pesan-memesan ke arah keabikan.. :)

Wallahu'alam

ika zulaikha berkata...

malas nk bace sbb tgok gambar kedua da tergelak.
hahahahha

Silent berkata...

terlalu banyak mitos yang perlu di mythbusterkan.

Noor Idayu binti Azmi berkata...

yeke? ntah la, dah lama sangat meninggalkan surau, astargfirullahalazim -.-

Michada berkata...

try minum susu kambing (promot nih),,kambing pon senyum nnti..gagagagg

Tanpa Nama berkata...

takut nak semyum pada orang x dikenali..terutamnya lelaki..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...